Thursday, March 19, 2009

GUTEN TAG

Efter att nu fyllt teatrar och mindre inomhusarenor i både USA och Europa hade U2 i och med The Unforgettable Fire Tour växt sig tillräckligt stora för att fylla ishockeyarenor på båda sidor om Atlanten.

För första gången tar U2 också med sig ett ordentligt scenbygge. Det består av vita flaggor hängades från scentaket, en utveckling av "The White Flag"-temat som framför allt Bono körde med under Warturnén. Dessutom har man en vit backdrop bakom scenen som lätt färgades av det röda eller blåa scenljuset.

Man startade turnén med 19 konserter i Australien och Nya Zeeland, två länder man aldrig spelat i förrut. Den så kallade "Under Australian Skies Tour" blev dock till största delen misslyckad. Bandet hade inte vant sig vid att numera använda sequencers för extra ljud i de nya låtarna, tex Bad och The Unforgettable Fire och efter de 19 konserterna skjuter man upp ett antal planerade Europakonserter i början av oktober för att istället kunna repetera. Tex skulle man egentligen spelat i Stockholm den 6:e oktober, den konserten blev skjuten till efter en USA-turné, till den 25:e januari. Som bonus fick dock även Göteborg ett tidigare oplanerat besök kvällen efter när de spelade på Scandinavium (U2:s första Sverigespelning utanför huvudstaden). Under vintern besöker man också Italien för första gången och genomför sin första riktiga turné i Tyskland.

Trots att man som sagt nu börjat spela i ishockeyhallar med kapacitet för över 15000 åskådare i USA säljer man ut konsert efter konsert. Man börjar spela flera kvällar i rad på samma arena, bland annat tre raka konserter i Los Angeles Sports Arena och i klassiska Meadowlands Arena i New Jersey. Dessutom spelar man kanske turnéns bästa konsert inför en stor irländsk presskår på Madison Square Garden i New York. Samma kväll passar man på att släppa nyheten om att man bokat Croke Park i Dublin för en spelning på sommaren. U2:s framgångar utomlands har även fått hemlandet att få upp ögonen för "grannpojkarna" och man säljer ut de 57000 biljetterna snabbt. Tusentals fans reser från Europa och USA för att se U2 på deras hemmaplan och man spelar en bejublad konsert innehållandes en cover av Bruce Springsteens My Hometown.

Turnen avslutas med ett par festivalspelningar i Belgien innan man den 13:e juli spelar på Live Aid-galan inför 72000 åskådare och en 1,5 miljardhövdad TV-publik. U2 var nu ett av världens största band.

No comments: